Kotimaan henkilökuljetukset vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta – muutos koskee muun muassa taksi-, juna- ja linja-autoliikennettä

Muutos on voimassa tammikuusta huhtikuuhun 2023.

Juna-, linja-auto-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetuksiin kotimaassa sovelletaan vuoden alusta alkaen nollaverokantaa.

1.1. 10:30

Suomessa tapahtuvat henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta. Muutos on voimassa 1.1.–30.4.2023. Henkilökuljetusten myyntiin on sovellettu 10 prosentin arvonlisäverokantaa.

Väliaikainen vapautus arvonlisäverosta koskee niitä henkilökuljetuspalveluja, jotka on suoritettu tammi–huhtikuun 2023 aikana. Kyse on niin sanotusta nollaverokannasta eli alv-rekisteröity palvelun myyjä saa vähentää palvelujen tuottamiseen sisältyneen arvonlisäveron alv-ilmoituksellaan. Muutos ei vaikuta henkilökuljetuspalveluja tuottavan toimijan vähennysoikeuteen.

Nollaverokantaa sovelletaan kaikkiin kotimaassa tapahtuviin henkilökuljetuspalveluihin, kuten esimerkiksi juna-, linja-auto-, taksi-, lentokone- ja laivakuljetuksiin. Muutos ei vaikuta suoraan Suomesta ulkomaille tai ulkomailta Suomeen tapahtuviin henkilökuljetuksiin, koska nämä ovat jo ennen lakimuutosta nollaverokannan alaisia palveluita.

Nollaverokantaa sovelletaan myös mahdollisiin henkilökuljetuspalvelujen ennakkomaksuihin. Ennakkomaksulla tarkoitetaan maksua, joka erääntyy ennen palvelun suorittamista.

Henkilökuljetuspalvelun määritelmään ei tule muutoksia. Niihin henkilökuljetuspalveluihin, joihin on ennen lakimuutosta voitu soveltaa alennettua 10 prosentin verokantaa, sovelletaan lain voimassaoloaikana nollaverokantaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos