Silmävammat lisääntyivät viime vuodenvaihteessa – muista tänä uutenavuotena käyttää suojalaseja myös ilotulituksia katsoessasi

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle, mutta suositeltavat myös katsojille. Noin puolet silmävamman saaneista oli viime uutenavuotena ilotulitusten katsojia.

30.12.2022 8:00

Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat lisääntyivät jo kahtena vuonna peräkkäin. Viime vuodenvaihteessa 21 henkilöä sai silmävamman, kun edellisvuonna silmävammoja oli 11 ja vuotta aiemmin vain viisi.

Silmävammat voitaisiin parhaiten välttää käyttämällä suojalaseja. Suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujille, ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille. Noin puolet silmävamman saaneista oli viime uutenavuotena ilotulitusten katsojia. Osa vammautuneista oli lapsia ja nuoria. Vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

Silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammojen määrä vaihtelee vuosittain. Ennen lainsäädännön tuomia rajoituksia vuonna 2010 silmävammojen lukumäärä oli huomattavasti nykyistä suurempi. Tiedot ovat peräisin Suomen Silmälääkäriyhdistyksen tilastoista.

Ei alaikäisten käsiin

Silmävammoja saivat myös lapset ja nuoret, joista osa oli itse sytyttänyt ilotulitteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että ilotulitteet ovat räjähteitä ja niiden käyttö on sallittua vain täysi-ikäisille. Ilotulitteita ei missään tapauksessa saa antaa lasten käsiin.

Loukkaantuneiden mukaan useimmissa tapauksissa ilotulite oli kaatunut ja lentänyt heitä kohti. Ilotulituksia seuratessa kannattaakin muistaa myös riittävä turvaetäisyys. Vanhempien on syytä huolehtia, että lapset pysyvät riittävän kaukana ilotulitteista. Ilotulitteet saattavat joskus lentää väärään suuntaan ja aiheuttaa varaa sivullisille.

”Ilotulitteen kaatumisen voi estää noudattamalla käyttöohjeita ja tukemalla padat huolellisesti vaikkapa kivillä”, sanoo ylitarkastaja Jonas Sjelvgren Tukesista.

Millaiset suojalasit kannattaa hankkia

Mitkä tahansa lasit eivät suojaa silmiä samalla tavalla kuin oikeat suojalasit. Suojalaseja hankkiessasi kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin: suojalaseissa pitää olla muun muassa CE-merkintä sekä valmistajan tiedot ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Varmistu myös, että suojalasit on tarkoitettu kipinöiltä, roiskeilta ja sinkoilevilta irtokappaleilta suojautumiseen. Kunnolliset suojalasit asettuvat kasvoille hyvin ja estävät roiskeiden pääsyn silmiin joka suunnalta.

Viranomainen ei tarkasta ilotulitteita ennakkoon

Tukesin teettämän kyselyn mukaan 87 prosenttia suomalaisista luulee, että viranomaiset tarkastavat ilotulitteet ennakkoon. Tämä ei pidä paikkaansa. Vastuu ilotulitteen turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja jakelijalla.

Maahantuojan velvollisuutena on tuoda markkinoille vain sellaisia ilotulitteita, jotka täyttävät niille asetetut vaatimukset. Ilotulitteissa on oltava asianmukaiset merkinnät ja niiden mukana pitää toimittaa tarvittavat asiakirjat.

Maahantuojan on ilmoitettava ilotulitteen yhteydessä myös nimensä ja yhteystietonsa. Jakelijan velvollisuutena on laittaa myyntiin vain sellaisia tuotteita, joissa on asianmukaiset merkinnät ja asiakirjat.

Ilotulitteiden on täytettävä laissa säädetyt turvallisuusvaatimukset ja niiden aiheuttaman vaaran tulee olla mahdollisimman vähäinen. Suomessa myytävän ilotulitteen ja muun pyroteknisen tuotteen pitää olla CE-merkitty. Lisäksi tuotteessa pitää olla ohjeet oikeasta käytöstä ja säilytyksestä sekä tuotetiedot suomeksi ja ruotsiksi.

Tukes valvoo ilotulitteita pistokokein

Tukes valvoo ilotulitteiden vaatimustenmukaisuutta riskiperusteisesti ja pistokokein. Valvonta painottuu erityisesti vuodenvaihteen ilotulitemyyntiin ja valvonnassa tarkastellaan kuluttajille myynnissä olevia ilotulitteita. Tukesin valvonnassa kiinnitetään huomiota tuotteiden merkintöihin, käyttöohjeisiin ja ulkoiseen kuntoon.

Ilotulitteita luovutetaan kuluttajille vain pelastusviranomaisen hyväksymistä myyntipisteistä. Ilotulitteiden myyntikauden aikana pelastuslaitokset tarkistavat alueillaan olevien myyntipisteiden turvallisuusjärjestelyt muun muassa ilotulitteiden varastoinnin, poistumisteiden ja henkilökunnan pätevyyksien osalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos