Juupajoella piiritetty mies on saatu kiinni – silminnäkijät kertovat huomiota herättävästä koko aamun kestäneestä operaatiosta

Juupajoella varhain sunnuntaiaamuna alkanut piiritysoperaatio saatiin päätökseen iltapäivällä hieman ennen kello neljää. KMV-lehden tietojen mukaan kiinniotetulla miehellä on rankka rikostausta. Seurakuntamestarin mukaan poliisi piiritti Juupajoen kirkon vieressä olevaa omakotitaloa. Silminnäkijät kertovat, että paikalla oli noin kymmenen poliisin partioautoa, poliisin panssaroitu auto sekä helikopteri.

Vasen kuva on otettu Juupajoen seurakuntakeskuksen pihalta sunnuntaina noin kello 9. Kopteri laskeutui myöhemmin piirityspaikan lähelle.

15.1. 10:25 | Päivitetty 15.1. 16:27

Juupajoella piiritetty mies on otettu kiinni. Poliisi tiedotti hieman ennen kello neljää iltapäivällä, että operaatio on saatu päätökseen.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että henkilö saatiin neuvottelun tuloksena tulemaan rauhallisesti ulos asunnosta. Poliisi otti hänet kiinni asunnon pihassa.

Kukaan ei loukkaantunut kiinniottotilanteessa eikä koko operaation aikana.

Poliisi jatkaa alueella tutkintatoimia, mutta eristys puretaan ja alueella voi jälleen liikkua normaalisti.

KMV-lehden tietojen mukaan poliisin Juupajoella piirittämällä ja lopulta kiinniottamalla henkilöllä on rankka rikostausta. Myös useiden muiden medioiden tietojen perusteella henkilöllä on laaja rikostausta. Hänet on vuonna 2017 tuomittu muun muassa törkeästä ryöstöstä, ampuma-aserikoksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Epäillään henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta

Juupajoella oli varhaisesta sunnuntaiaamusta lähtien käynnissä poliisioperaatio, joka sai alkunsa kello 6.15 poliisin saamasta kotihälytystehtävästä Kopsamontielle. Sisä-Suomen poliisi tiedotti aamupäivällä, että pyrkimyksenä oli ottaa kiinni henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta epäilty henkilö.

Operaatiosta muodostui poliisijohtoinen moniviranomaistehtävä, aseistautuneen kohdehenkilön piiritystilanne.

Paikalla oli useita yksiköitä muun muassa Sisä-Suomen poliisilaitoksen ja Helsingin poliisilaitoksen alueelta, ensihoidosta ja Rajavartiolaitokselta.

Poliisi epäili miehen olevan aseistautunut, minkä vuoksi kohdekiinteistö Kopsamontiellä oli eristetty molemmista suunnista. Poliisin eristämällä alueella ei ollut sivullisia, ja poliisin mukaan eristysalueen ulkopuolella oleville ei aiheutunut vaaraa.

Operaation vuoksi muun muassa Juupajoen kirkossa aamulla pidettäväksi aiottu jumalanpalvelus jouduttiin peruuttamaan. Juupajoen kirkko ei liittynyt tilanteeseen, mutta se sijaitsi eristysalueen sisäpuolella.

Poliisi tiedotti Twitterissä kello 12.05, että poliisilla on neuvotteluyhteys kohteeseen ja että asiassa pyritään neuvotteluratkaisuun. Kello 13.26 poliisi kertoi Twitterissä, että operaatio on edelleen kesken ja neuvotteluyhteys voimassa.

Poliisi oli kertonut STT:lle, että poliisilla ei ole varmuutta siitä, millainen ase epäillyllä on. Poliisin mukaan kukaan ei ollut menettänyt henkeään tai loukkaantunut vakavasti eikä piiritetyssä talossa ollut kohdehenkilön lisäksi muita.

Jumalanpalvelus peruuntui

Juupajoen kappeliseurakunnan seurakuntamestari Jari Virtanen kertoi hieman kymmenen jälkeen aamupäivällä, että poliisi on katkaissut tien seurakuntakeskuksen kohdalta Juupajoen kirkon suuntaan.

Sunnuntaiaamuna jumalanpalvelukseen matkalla ollut Virtanen kertoo, että poliisi pysäytti hänet seurakuntakeskuksen kohdalla ja kertoi, että matkaa kirkolle ei saa jatkaa eikä kirkkoon saanut mennä. Virtasen tietojen mukaan poliisi piirittää kirkon vieressä sijaitsevaa omakotitaloa.

Virtasen mukaan aamupäivällä paikalla oli useita poliisiautoja ja niitä tuli paikalle koko ajan lisää. Virtanen arvioi, että paikalla oli yhteensä noin kymmenen poliisiautoa.

Piirityspaikan lähelle laskeutui aamupäivällä myös rajavartiolaitoksen helikopteri.

Tilanne päällä

Juupajoen piiritystilanne katkaisi myös kirkon kanttorin matkan jumalanpalvelukseen. Juupajoen kappeliseurakunnan kanttori Sakari Torkki kertoo, että piiritystilanne oli käynnissä jo kahdeksan aikaan aamulla, kun hän ajoi kohti kirkkoa. Matka kuitenkin tyssäsi seurakuntakeskuksen kohdalle.

”Siinä oli paikalla kaksi poliisipartiota, jotka ilmoittivat, ettei pidemmälle saa ajaa”.

Torkki kertoo olleensa paikalla kymmeneen asti aamupäivällä.

”Jäin siihen odottamaan, jos tilanne muuttuisi ja matka kirkkoon voisi jatkua. Kun muutosta ei tapahtunut, lähdin ajamaan kotiin”, Torkki kertaa tapahtumia.

Torkki kertoi hieman kymmenen jälkeen aamupäivällä, että paikalla Kopsamontiellä oli käytössä kiertotie. Torkki kertoo, että paikalla oli paikalla noin kymmenen poliisin partioautoa, poliisin panssaroitu poliisiauto sekä mahdollisesti yksi ambulanssi.

”Kun lähdin, sinne jäi edelleen tilanne päälle”, Torkki sanoi.

”Epäuskoinen tunnelma”

Juupajoen piiritysoperaatio ei jäänyt lähialueen asukkailta huomaamatta. Alueella asuva Tuula Rauta kertoi, että tilanne tuntuu epäuskoiselta paikkakunnalla, joka on tyypillisesti hyvin rauhallinen.

Rauta kertoi, että vaikka vastaavanlaisia operaatioita on ollut paikkakunnalla aikaisemminkin, näin isossa mittakaavassa viranomaistoimintaa ei ole kuitenkaan nähty.

Rauta kertoi, että hänen havaintojensa perusteella paikalla oli poliisin lisäksi karhuryhmä sekä pelastuslaitoksen henkilökuntaa.

Lisäksi paikalla oli rajavartiolaitoksen helikopteri, joka laskeutui noin 50 metrin päähän Raudan kotipihasta. Hän kertoo, että kopteri laskeutui viereiselle pellolle, Kopsamontien ja Sahrajärventien risteykseen noin kymmenen aikaan aamupäivällä.

Rauta sanoo, että kun kopteri laskeutui, tuli epäuskoinen olo.

”Ensin se pyöri tuossa yllä jonkin aikaa ja meni lopulta tuohon parkkiin”.

Rauta kertoi hieman kello 11 jälkeen, että tilanne Kopsamontien ja Sahrajärventien risteyksessä vaikuttaa rauhalliselta.

Helikopteri laskeutui silminnäkijöiden mukaan paikalle pitkän kaartelun päätteeksi kello 10 jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos