Lintujen pesintärauha alkoi Pirkanmaalla - Koirat ja kissat on pidettävä kiinni

Lintujen pesimärauha kestää Pirkanmaalla vajaat viisi kuukautta.

Linnunpesä kuusen kätkössä.

Lintujen pesimärauha alkoi Pirkanmaalla 10. maaliskuuta. Pesimärauha kestää 31. heinäkuuta saakka. Kun lintu on aloittanut pesinnän, sitä ei saa häiritä. Pesää tai munia ei myöskään saa vahingoittaa.

Tampereen kaupungin rakennusjärjestys kieltää puiden kaatamisen pesimärauhan aikana. Puita ei pidä kaataa lintujen pesimäaikana muusta kuin pakottavasta syystä, ja tällöinkin on varmistettava, ettei kaadosta ole haittaa pesinnälle.

Koirat ja kissat kiinni

Pesimärauhan aikana koirat ja kissat on pidettävä kiinni. Helpostikin kytkettävissä oleva, irrallaan juokseva koira voi pelästyttää etenkin maassa pesivän linnun. Koiraa saa pitää vapaana taajamassa alueen omistajan tai haltijan luvalla vain pihalla, puutarhassa tai koirapuistoissa ja koirien harjoituspaikoissa. Tällöinkin koirien on oltava omistajansa valvonnassa.

Metsäalueilla ja maaseudulla koira on pidettävä metsästyslain mukaan kytkettynä 1. maaliskuuta –19. elokuuta. Metsästyslain yleisperiaate on, ettei koiraa saa muulloinkaan pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa.

Luonnonsuojelualueilla koirien irtipitokielto on voimassa ympäri vuoden.

Myös vapaana kulkevat kissat voivat saalistaa pikkulintuja ja häiritä pesintää. Poikaset ovat häiriöille ja vaaroille alttiita erityisesti silloin, kun ne lähtevät pesästä. Järjestyslaki velvoittaa kissanomistajia pitämään kissan suoraan valvontansa alla.

Pesiä katoilla

Lokit saattavat valita katon pesimäpaikakseen. Pesivät lokit voivat puolustaa poikasiaan hyökkäilemällä kohti ihmisiä. Harmaalokki on pesimäaikana rauhoitettu.

Etenkin kalatiirat, harmaalokit ja kalalokit pesivät Tampereella rakennusten katoille. Myös vaarantuneeksi luokitellut naurulokit sekä erittäin uhanalaiset selkälokit saattavat pesiä katoille.

Jos ei toivo lintujen pesivän katoille, voi käyttää lintuverkkoja, pelättimiä tai lintukarkotteita. Jos lintu aloittaa pesinnän, se voi viivästyttää tai jopa estää kesäksi suunnitellun kattoremontin.

Ellei lokkeja ja varislintuja halua rakennusten lähistölle, jäteastioiden kannet kannattaa pitää kiinni, jotta jätteet eivät houkuttele lintuja ja leviä ympäristöön.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos