Yle: Mänttä-Vilppulaan tarvitaan yli tuhat uutta työikäistä maahanmuuttajaa vuoteen 2035 mennessä – Karu laskelma näyttää, kuinka kunnat käyvät eloonjäämistaistelua vähenevistä työntekijöistä

Asiantuntijat laskivat, miten paljon maahanmuuttoa kunnat Suomessa tarvitsevat, jotta työikäinen väestö pysyy nykytasolla.

Kielimuuri voi hankaloittaa ulkomailta Suomeen töihin tulevien kotiutumista.

Suomessa asuu tulevaisuudessa entistä enemmän eläkeläisiä ja vauvoja on syntynyt viime vuosina aiempaa vähemmän. Niinpä työikäinen väestö vähenee roimasti ilman maahanmuuttoa.

Asiantuntijat laskivat, miten paljon lisää maahanmuuttoa kunnat Suomessa tarvitsevat, jotta työikäinen väestö pysyy nykytasolla. Yle on julkaissut Suomen kunnista kartan, joka perustuu aluekehityksen konsulttitoimisto MDI:n laskelmiin.

Laskelman mukaan Mänttä-Vilppulaan odotetaan noin 159:ää työikäistä maahanmuuttajaa vuoteen 2035 mennessä. Mänttä-Vilppula tarvitsee noin 1 160 lisämaahanmuuttajaa, jos työikäinen väestö halutaan pitää nykyisellään.

Laskelmassa Juupajoelle odotetaan 19:ää työikäistä maahanmuuttajaa, kaikkiaan lisämaahanmuuton tarve on Juupajoella 172 työikäistä. Juupajoella työikäisiä oli 2022 lopussa 861 ja ennusteen mukaan 2035 enää 752 henkeä.

Pirkanmaalla eniten lisämaahanmuuttoa odotetun maahanmuuton päälle tarvitsee Sastamala, yhteensä noin 1 700 henkeä.

Mitä?

Väestöennuste taustalla

Laskelmassa lisämaahanmuutto tarkoittaa maahanmuuttoa väestöennusteessa odotetun maahanmuuton lisäksi.

Työikäisiksi luetaan 20–64-vuotiaat.

Laskelma perustuu aluekehityksen konsulttitoimisto MDI:n väestöennusteeseen, jossa on huomioitu syntyvyys, kuolleisuus, kuntien väliset tulo- ja lähtömuutot sekä maahan- ja maastamuutot. Laskelma huomioi, että osa maahanmuuttajista ei jää siihen kuntaan, mihin he ensin muuttavat.

Lähde: Yle

Mänttä-Vilppula eroaa laskelmassa Tampereen kaupunkiseudun kunnista, sillä niissä ei ole lainkaan tarvetta lisämaahanmuutolle vuoteen 2035 mennessä. Tampereella ja sen naapurikunnissa työikäisten määrä nimittäin kasvaa myös ilman lisämaahanmuuttoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos