Hyvinvointialueen laskut viipyvät yhä jopa kuukausia – tilanteen uskotaan paranevan kesää kohti

Osa Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaiden laskuista on viivästynyt jopa kuukausilla.

Pitkissä puissa. Pirkanmaan hyvinvointialue laskuttaa edelleen hitaan puoleisesti, osa Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaiden laskuista on viivästynyt kuukausilla.

Osa Pirkanmaan hyvinvointialueen asiakkaiden laskuista on viivästynyt jopa kuukausilla ja joillekin asiakkaille laskut ovat tulleet kuukausien kuluttua palvelun käytöstä tai jatkuvaa palvelua käyttäville on voinut tulla useiden kuukausien laskut kerralla, kertoo Pirkanmaan hyvinvointialue Pirha tiedotteessaan.

Fakta

Toimi näin, jos Pirhan laskussa on ongelmia:

  • Jos laskutuksen viive aiheuttaa asiakkaalle maksuvaikeuksia, laskuille voidaan laatia maksuaikataulu. Maksusuorituksia, eräpäivän siirtoja tai maksusuunnitelmia koskeviin tiedusteluihin vastaa Monetra Pirkanmaa Oy. Yhteystiedot löytyvät laskun liitteestä.

  • Jos laskun sisällöstä tai maksun määrittymisestä tulee kysyttävää, löytyvät jokaiselta laskulta laskuttajan yhteystiedot ja laskun oikeassa yläkulmassa on puhelinnumero ja sähköpostiosoite hyvinvointialueen palveluun. Pirkanmaan hyvinvointialue vastaa laskutettavan palvelun sisällöstä.

  • Pirkanmaan hyvinvointialueella ei ole yhtä keskitettyä asiakaslaskutuksen yhteydenottokanavaa, koska laskutus perustuu toistaiseksi useisiin erilaisiin asiakas- ja potilastietojärjestelmiin.

  • Monetra Pirkanmaa Oy vastaa teknisesti laskujen lähettämisestä sekä maksujen perimisestä.

Lähde: Pirkanmaan hyvinvointialue

Laskujen lähettämiseen vaikuttavaa ruuhkaa on myös tulotietojen tarkastuksessa ja maksuhuojennusanomusten käsittelyssä. Laskutuksen ongelmat ovat johtaneet myös asiakaslaskutuksen puhelinpalvelun ruuhkautumiseen. Laskutuksen ongelmien arvioidaan korjaantuvan kesään mennessä, lupaa Pirha.

Laskutuksen tilanne vaihtelee asuinkunnan ja palvelun mukaan. Osa asiakkaista on saanut laskunsa ajantasaisesti.

Lue lisää: Hyvinvointialueen laskutus takkuillut pahasti Mänttä-Vilppulassa – Timo Tukiaa huolettaa, miten vanhukset selviävät kertarysäyksellä tulevista laskuista ja niiden maksujärjestelyistä

Työvoimapulaa laskutuksessa

Hyvinvointialue ja Monetra Pirkanmaa Oy pahoittelevat asiakaslaskutuksen viivästymistä, joka johtuu pääasiassa henkilöstövajeesta laskutuksessa, tulotietojen tarkastuksessa ja maksuhuojennusanomusten käsittelyssä. Hyvinvointialueelle rekrytoidaan parhaillaan lisää työntekijöitä, jotta laskutusta saadaan nopeutettua.

”Osa asiakkaista on saanut laskunsa ajantasaisesti.”

”Arvioimme, että laskutus saadaan ajan tasalle kesään mennessä. Sen sijaan ruuhka tulotietojen tarkistamisessa ja niihin perustuvien maksupäätöksien tekemisessä jatkuu todennäköisesti kesän yli”, toteaa talouspalvelujohtaja Mikko Hannola.

Osa pitkään palveluja käyttäneiden asiakkaiden maksuista perustuu asiakkaan viime vuoden tuloihin, jotka tulee tarkistaa ajan tasalle. Tällaisia maksuja on muun muassa kotihoidossa.

Hajanaiset tietojärjestelmät

Yhtenä suurena syynä tämänhetkisiin ongelmiin on hyvinvointialueelle siirtyneiden asiakas- ja potilastietojärjestelmien hajanaisuus. Laskutusaineistoja saadaan useista eri järjestelmistä, ja niiden keskitetty yhdenmukainen käsittely ja ylläpito on vaikeaa. Tulevaisuudessa järjestelmiä yhtenäistetään, jolloin myös laskutus yksinkertaistuu.

Jokaisessa laskussa on yhteystietoja, joihin asiakas voi olla yhteydessä, mikäli laskutuksessa tai laskun sisällössä on ongelmia tai epäselvyyksiä.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos