Patrian taloudessa suotuisaa kehitystä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä

Patria kertoo tiedotteessaan liikevaihdon ja tilauskannan kehittyneen vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Maailmantilanne tuntuu ennusteiden epävarmuutena. Patrian tiedotteessa todetaan tulevaisuuden arvioimisen olevan vaikeaa. Kysynnän arvioidaan kuitenkin kasvavan maiden puolustusmenojen noustessa.

Patria -konserni tiedottaa liikevaihdon kehittyneen suotusasti vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Kvartaalin liikevaihto oli 149,4 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella vuoden 2022 tammi-maaliskuussa liikevaihto oli 131,6 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevoitto pieneni. Tämän vuoden kolme ensimmäistä kuukautta toi voittoa 3,6 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaava luku oli 8,4 miljoonaa.

Henkilöstön määrä kasvoi viime vuodesta noin 150:llä henkilöllä. Patria työllistää tiedotteen mukaan 3 294 henkilöä.

Tiedotteen mukaan yhtiön Horizon 2025 -strategiakauden toinen vuosi käynnistyi odotusten mukaisesti. Yhtiön liikevaihto oli hieman odotettua paremmalla tasolla ja tilauskannan kehitys oli hyvä. Myös kannattavuus ylitti hieman alkuvuodelle asetetun tavoitteen.

Erityisesti ajoneuvohankkeiden kerrotaan menestyneen hyvin.

”Asiakaskeskeisyyden, toiminnallisen tehokkuuden ja tuottavuuden sekä yhteisten toimintatapojen kehittäminen ovat jatkuneet vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Patrian menestys 6x6- ja 8x8-ajoneuvohankkeissa on jatkunut, mikä tukee muun liiketoiminnan kehittämistä ja konsernin kansainvälistymistä”, yhtiö kertoo.

Tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta ennustaminen on hankalaa

Tulevaisuuden näkymät ovat tiedotteen mukaan hyvät. Patria kertoo olevansa mukana eurooppalaisessa yhteistyöprojektissa, joka kehittää uusia teknologioita pitkän kantaman havainnointiin. Kolmevuotinen iFURTHER-tutkimusprojekti on Euroopan puolustusrahaston rahoittama ja siinä on mukana 18 yritystä kymmenestä eri maasta.

Suomen loppuvuonna 2021 tekemän F-35-hankintapäätöksen myötä neuvottelut kyseisen konetyypin teollisesta yhteistyöstä olivat käynnissä koko vuoden 2022 ja jatkuvat kuluvana vuonna. Neuvotteluiden ensimmäisen vaiheen odotetaan päättyvän tänä vuonna.

Patria allekirjoitti Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitoksen (FMV) kanssa sopimuksen 20 Patria 6x6 -panssariajoneuvon ostamisesta. Ajoneuvojen ensimmäiset toimitukset tulevat tapahtumaan vuoden 2023 aikana.

Suomi hankkii 64 yhdysvaltalaista F-35-hävittäjää. Hävittäjähankinta tarkoittaa lisää töitä Halliin. Jo alkuvaiheessa Halliin kerrotaan tulevan noin 75–80 uutta työpaikkaa.

Kyseisen ajoneuvon yhteishanke etenee suunnitellusti. Yhteinen ajoneuvohanke on herättänyt kiinnostusta ja on avoinna myös muille maille osallistujamaiden yhteisellä suostumuksella. Latvian ajoneuvojen sarjatuotanto on käynnissä ja Suomeen on tehty esisarjan toimituksia. Saksa on allekirjoittanut hankkeen virallisen liittymissopimuksen ja Ruotsi on edennyt sarjahankintavaiheen valmisteluun.

Maailmantilanne kuitenkin tuntuu ennusteiden epävarmuutena. Tiedotteessa todetaan tulevaisuuden arvioimisen olevan vaikeaa. Kysynnän arvioidaan kuitenkin kasvavan maiden puolustusmenojen noustessa.

”Geopoliittisen tilanteen, yleisen taloudellisen epävarmuuden, inflaation sekä kustannusten kasvun vaikutuksia pidemmällä ajanjaksolla on vaikea arvioida luotettavasti, mutta samanaikaisesti Patrian toimituskyvyn arvioidaan säilyvän hyvänä. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä Patriaan ja puolustustoimialaan yleisesti kohdistuu lisääntynyttä kysyntää puolustusmenojen kasvaessa valtaosassa Euroopan maista.”

Lue lisää: Patrian hankejohtaja Petri Hepola kertoi uuden F-35 hävittäjän valintaan johtaneista vaiheista – katso tilaisuus tallenteelta

Lue lisää: Kuorevesi-seuran Tammikuun tapaamisessa aiheena uuden hävittäjän valinta ja sen merkitys Hallissa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos