Ilveskanta on kasvanut viime vuodesta –Pohjois-Hämeessä noin 180 yli vuoden ikäistä ilvestä

Ennen alkavaa metsästyskautta koko Suomessa arvioidaan olevan 2 390–2 575 yli vuoden ikäistä ilvestä.

Ilveskanta on kasvanut Pohjois-Hämeessä viime vuoteen verrattuna.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) uusimman kanta-arvion mukaan ilvesten määrä on kasvanut selvästi Pohjois-Hämeessä. Myös koko maan ilveskanta on kasvanut vuonna 2022 annetusta arviosta.

Luke kertoo tiedotteessaan, että ennen metsästyskautta 2023–2024 koko Suomessa arvioidaan olevan 2 390–2 575 yli vuoden ikäistä ilvestä, kun vuonna 2022 niitä oli 2 150–2 405. Pohjois-Hämeessä on arviolta 170–180 yli vuoden ikäistä ilvestä. Nyt havaittu kannankasvu on seurausta maltillisesta metsästysverotuksesta.

"Suomen riistakeskuksen alueista ilvesten määrä on kasvanut Pohjois-Hämeen lisäksi myös Rannikko-Pohjanmaalla, Kainuussa, Keski-Suomessa ja poronhoitoalueen ulkopuolisessa osassa Lappia. Vain Etelä-Hämeessä määrä on vähentynyt. Muualla maassa kanta on pysynyt ennallaan tai kasvanut maltillisesti”, erikoistutkija Mia Valtonen Lukesta kertoo tiedotteessa.

Kanta-arvio pohjautuu petoyhdyshenkilöiden syyskuun 2022 ja helmikuun 2023 välisenä aikana Tassu-suurpetohavaintojärjestelmään tallentamiin havaintoihin ilvespentueista sekä tutkimustietoon ilveksen biologiasta. Pohjois-Hämeestä vuonna 2022 pentuehavaintoja kirjattiin 28–30 ja vuotta aiemmin 21–25.

"Kauden 2022–2023 aikana tehtiin yhteensä noin 5 700 näkö- ja jälkihavaintoa ilvespentueista. Määrä on selvästi suurempi kuin vastaavana ajanjaksona kaudella 2021–2022. Tämä johtunee suuremmasta ilveskannasta, havainnointiaktiivisuuden kasvusta sekä viime talven koko maan erinomaisesta lumitilanteesta, joka auttoi jälkien havainnoinnissa”, Valtonen kertoo.

Kanta-arviossa ei ole mukana Ahvenanmaan pentuehavaintoja. Se ei myöskään sisällä arviota touko-kesäkuussa 2022 syntyneistä pennuista arviointiin liittyvien epävarmuuksien takia.

Kanta-arvion yhteydessä on mallinnettu myös erilaisten metsästysverotuksien vaikutusta kannan tulevaan kehitykseen. Tänä vuonna tässä on käytetty uutta, edellisvuosia yksityiskohtaisempaa populaatiomallia, joka huomioi viiveen, jolla metsästys näkyy ilveskannan kehityksessä. Tulosten mukaan kannankasvu pysyy vakaana, jos metsästysverotus on noin 13 prosenttia, joskin ennusteeseen sisältyy paljon epävarmuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos