Amerikkalaisen Lorna Simpsonin näyttely Haze (usva, sumu) avaa Mänttä-Vilppulan taidekesän yltäkylläisen tarjonnan. Simpsonin näyttely avautuu yleisölle 13. toukokuuta Serlachiuksen Gösta-museon päänäyttelytilassa.
Lorna Simpsonia, syntynyt 1960, pidetään käsitteellisen valokuvataiteen pioneerina. Hän on monialainen taiteilija, joka ammentaa aiheensa amerikkalaisesta kulttuurista, historiasta ja nykypäivästä.
Simpsonia pidetään yhtenä vaikutusvaltaisimmista nykytaiteilijoista. Hänen näyttelyään ei ole aikaisemmin nähty Suomessa eikä Pohjoismaissakaan. Hän on käsitteellisen valokuvataiteen pioneeri ja monialainen kuvataiteilija, joka ammentaa aiheitaan amerikkalaisesta kulttuurista, historiasta ja nykypäivästä.
Lorna Simpson, Goldheaded 37, vuodelta 2013.
Näyttelyn nimi Haze, usva tai sumu, ei niinkään viittaa ilmastonmuutokseen vaan siihen, miten sumea näkymä meillä usein on menneisyyteen tai nykyaikaan. Näkymä voi jäädä usvan taakse ennakkoluulomme vuoksi, ja siksi Simpsonin taide pyrkii haastamaan käsityksiämme.
Göstassa vierailulla käynyt Simpsonin asiainhoitaja Jennifer Hsu on tehnyt taiteilijan kanssa yhteistyötä kymmenen vuotta. Simpson ei pääse näyttelyn avajaisiin työkiireidensä vuoksi.
”Simpson aloitti valokuvaajana 30 vuotta sitten mutta turhautui siihen, että hänen kuvaamansa ihmiset nähtiin vain mustina naiskuvina eikä nähty kohteen syvempiä merkityksiä. Niinpä hän alkoi käyttää maisemaa ihmisten kuvaamisessa, elokuvissaan, maalaamisessa ja veistoksissa. ”
Lorna Simpson: Woman on Snowball, vuodelta 2018.
Göstan näyttely esittelee Simpsonin viime vuosien tuotantoa painottuen monumentaaliseen jäämaisemien sarjaan. Esillä on 28 teosta, sekatekniikalla toteutettua maalausta, veistosta, kollaaseja, videoita ja valokuvia.
Teoksissa näkyy yhtenäisiä piirteitä: on jäätä tai lunta, naishahmoja, lehtileikkeitä ja sinistä ja valkoista väriä. Teokset muodostavatkin upean kokonaisuuden, ja niitä kannattaa katsoa läheltä. Suurikokoisissa maalauksista löytyy hienoja yksityiskohtia, kuten naisen kasvoja.
Vertauskuvallinen jää
Näyttelyn kuraattori, Serlachius-museoiden kokoelma- ja näyttelypäällikkö Laura Kuurne kertoo, että yli 30-vuotisen uran aikana Simpson on käsitellyt samoja aihepiirejä: ihmisen identiteettiä ja rotuun ja sukupuoleen liittyviä kysymyksiä. Hän haastaa taiteellaan perinteisen näkemyksen mustista ja historiasta.
Simpsonin installaatiossa on jääkuutiota, joiden alla on vanhoja Ebony- ja Jet -aikakausilehtiä. Nämä vuosina 1945 ja 1951 perustetut lehdet keskittyvät afroamerikkalaiseen elämäntyyliin, kulttuuriin ja politiikkaan. Taiteilija löysi aikakausilehtiä isoäitinsä kokoelmasta vuonna 2010 ja siitä alkaen käyttänyt niitä myös kollaasiensa materiaalina. Kun jääkuution päältä katsoo, näkee usvaisen tummaihoisen ihmisen ihmisen kasvot. Mitä silloin itse asiassa näet? taiteilija haastaa.
Lorna Simpsonin kollaasi Curl & Ice, vuodelta 2017.
Kuurnen mukaan jää on muutoksen ja pysyvyyden vertauskuva. Taiteilijalle jäämaalaukset edustavat amerikkalaisen yhteiskunnan henkistä ilmastoa, joka näyttäytyy hänelle entistä epäystävällisempänä ja synkempänä. Jäävuoren huipun alla on näkymätöntä, mitä jää silloin kuvaamatta. Sana ”ice”, jää, viittaa myös tasa-arvokysymykseen. Ihminen voidaan jäädyttää yhteiskunnasta, esimerkiksi vankilassa oleva ihminen ei saa äänestää Yhdysvalloissa.
Sininen väri symboloi alakuloista mielialaa, bluestunnelmaa. Taiteilija on kuvannut värimaailman viittaavan pimenevään iltaan, henkistä tilaa Trumpin Yhdysvalloissa.
”Simpsonin taide ei tarjoa selkeitä vastauksia, vaan avaa kentän omille tulkinnoille ja assosiaatioille. Minkälaiset ennakkoluulot vaikuttavat ajatuksiimme ja minkälainen kuvasto on näiden ennakkoluulojen taustalla”, Kuurne esittelee.
Simpsonin taide on syvällistä mutta myös kaunista katseltavaa.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä sveitsiläinen Kunstmuseum Thunin kanssa.