Ilmavoimien Hawk-suihkukoneessa olleet ohjaaja ja lennon­opettaja pelastautuivat heitto­istuimella

Suihkukoneessa olleet lentäjät pelastautuivat heittoistuimella, kertoo Ilmavoimat. Kyseessä oli koulutuslento. Poliisi ohjaa alueella liikennettä.

Ilmavoimien Hawk-kone putosi maahan Keuruun eteläpuolella maanantaina 15. toukokuuta. Poliisi katkaisi iltapäivällä liikenteen lähellä onnettomuusaluetta sijaitsevalla Heinäsentiellä. Poliisipartiot valvoivat liikennettä Kolhontiellä.

Ilmavoimien Hawk-suihku­harjoitus­kone on syöksynyt maahan Keuruulla.

Kaksipaikkaisen koneen lentäjät pelastautuivat heittoistuimella, Ilmavoimat kertoo Twitterissä. Ilmavoimien mukaan kumpikin koneessa ollut ohjaaja on tavoitettu ja heidät on toimitettu jatkotutkimuksiin terveydenhuollon piirin.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen ilmaliikenneonnettomuudesta Keuruun Heinäsentielle kello 14.15. Heinäsentie sijaitsee aivan Mänttä-Vilppulan ja Keski-Suomen rajan läheisyydessä. Ilmoituksen mukaan paikalle on lähtenyt useita Keski-Suomen pelastuslaitoksen yksiköitä.

Sisä-Suomen poliisi kertoo Twitterissä, että tilannetta onnettomuusalueella johtaa pelastustoimi, ja poliisi ohjaa alueella liikennettä. Poliisin mukaan se ei tiedota tapahtuneesta toistaiseksi enempää.

Onnettomuusalueen yllä liikkui maanantaina iltapäivällä Rajavartiolaitoksen helikopteri.

Pyydettiin poistumaan

Suur-Keuruun toimittaja Markku Piilemä kertoi tapahtumapaikalta kello 14.40, että Heinäsentien aluetta kiertää puolustusvoimain kone ja poliisi on katkaissut liikenteen.

Keuruun toiminta-alueen aluepalomestari Mika Huuskola kertoi aiemmin iltapäivällä Suur-Keuruulle, että kaksi lentäjää on hypännyt koneesta suoalueelle. Molemmat lentäjät ovat tajuissaan, ja ensihoitajat tutkivat heitä. Heidät viedään vielä lääkärintarkastukseen.

Kone kuuluu Puolustusvoimille ja paikalliset silminnäkijät ovat nähneet kahden henkilön hyppäävän laskuvarjolla. Sivulliset on pyydetty poistumaan alueelta.

Prikaatikenraali Timo Herranen Ilmavoimista kertoo, että kyseessä oli lentokoulutustehtävä. Hän ei kerro, mistä lentokentältä kone lähti.

”Koneessa olivat ohjaaja ja lennonopettaja”, Herranen sanoo.

Tällainen kone kierteli onnettomuuden jälkeen onnettomuuspaikan yläpuolella Valkeaniemessä Keuruulla.

Keski-Suomen pelastuslaitos sai hälytyksen keskisuuresta ilmaliikenneonnettomuudesta maanantaina kello 14.15. Noin 45 minuuttia myöhemmin pelastuslaitoksen yksiköitä kuvattiin Heinäsentiellä.

Ensikosketus suihkukoneisiin

Ilmavoimat käyttää Hawk-suihkuharjoituskoneita muun muassa jatko- ja taktisen lentokoulutuksen antamiseen. Herranen on lentänyt Hawkeilla 30 vuotta. Hänen mukaansa pudonnut kone ei ollut mitenkään erityinen.

”Kaikki on huollettu ja korjattu ja kaikki ovat samantyyppisiä.”

Herranen ei ota kello 16 aikaan kantaa onnettomuuden syyhyn. Hän sanoo, että tapahtuneesta tehdään lentoturvallisuustutkinta, joka selvittää onnettomuuteen vaikuttaneet tekijät.

Ilmavoimien verkkosivuston mukaan Hawk on hävittäjäohjaajaksi koulutettavan lentokadetin ensimmäinen kosketus suihkukonelentämiseen. Lisäksi Hawkeilla lentää lennonopettajien taitolento-osasto.

Mitä?

Aiempia Hawk-onnettomuuksia

13.11.2013: Kaksi Ilmavoimien Hawk Mk 66 -harjoitus­suihku­konetta osui toisiinsa harjoitus­lennolla Perhossa. Ohjaajat olivat suorittamassa kaartotaisteluharjoitusta. Toinen ohjaaja menehtyi ,toinen pelastui.

28.9.2006: Mittarilähestymisiä harjoitelleen Lentosotakoulun HW-335:n moottori sammui koneen törmättyä haapanaparveen Kruunupyyssä. Ohjaaja pelastautui heittoistuimella loukkaantumatta.

1.9.2004: Suunnistus­harjoitus­lennolla ollut Ilmasotakoulun HW-325 syöksyi maahan Siikaisissa matalalla huonossa säässä suoritetussa kaarrossa. Ohjaaja sai surmansa.

25.3.2003: Harjoituslennolla Lapin lennoston HW-305 törmäsi kaarron aikana puustoon ja vaurioitui Sallassa. Koneen miehistönä toimineet yliluutnantti ja kadetti pelastautuivat heittoistuimilla.

1.7.1998: Koelennolla olleen HW-324:n moottori pysähtyi koneen polttoainejärjestelmässä vaikuttaneen asennusvirheen seurauksena Pälkäneellä. Koneen ohjaaja ja koelennon valvoja pelastautuivat heittoistuimella.

Lähde: Ilmavoimat.

Hawk-suihkuharjoituskone kuvattiin Ilmavoimien lentonäytöksessä Tikkakoskella 2018.

Hawkit ovat yksimoottorisia brittiläisiä koneita. Suomessa ne tulivat käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1980.

Hawkien on suunniteltu olevan ilmavoimien käytössä ainakin 2030-luvun loppupuolelle asti. Vuoden 2020 joulukuussa käytössä oli 32 konetta, joihin kaikkiin oli suoritettu ohjaamon modernisointityö.

Edellisen kerran Hawk joutui onnettomuuteen 13.11.2013, jolloin kaksi Ilmavoimien Hawk Mk 66 -harjoitussuihkukonetta osui toisiinsa harjoituslennolla Perhossa, Salamajärven alueella. Ohjaajat olivat suorittamassa koulutusohjelman mukaista kaartotaisteluharjoitusta. Toinen ohjaaja pelastui heittoistuimen avulla. Toisen onnettomuuskoneen ohjaaja menehtyi.

Lue lisää: ”Kuului kova jysäys ja musta savupilvi nousi” – keuruulaisen Ari Riihisen kahvihetki päättyi Hawk-koneen putoamiseen

Lue lisää: Hawk-hävittäjä putosi maahan Keuruulla – Tapahtuneesta tehdään lentoturvallisuustutkinta, joka selvittää onnettomuuteen vaikuttaneet tekijät

Lue lisää: Ilmavoimien Hawk-suihkukone pudonnut maahan Keuruulla – kaksi lentäjää pelastautunut heittoistuimella

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos