Pirkanmaan hyvinvointialue varautuu yksityisten sosiaalipalveluyritysten lakkoon – asumispalveluasiakkaista huolehditaan myös lakon aikana

Jos yksityinen palveluntuottaja ei kykene vastaamaan asiakkaidensa palveluista, hyvinvointialue on varautunut tarjoamaan asiakkaille tilapäisesti omia palvelujaan.

Yksityisten sosiaalipalvelujen lakko uhkaa ensi viikolla Pirkanmaata. Lakkovaroitus kohdistuu osaan yksityisistä ikäihmisten ympärivuorokautisen asumisen yksiköistä, joilta hyvinvointialue hankkii palveluja. Yksityiset palveluntuottajat ja hyvinvointialue ovat varautuneet tilanteeseen ja asumispalveluasiakkaista huolehditaan myös lakon aikana.

Tiistaina 23. toukokuuta alkavaksi ilmoitetun viisipäiväisen lakon uhka Pirkanmaalla kohdistuu kymmeneen ympärivuorokautisen asumisen ostopalveluyksikköön ja viiteen osaulkoistuspaikkakunnalla sijaitsevaan yksikköön. Mänttä-Vilppulassa lakonuhka koskettaa Ikipihlaja Sarahelmeä sekä Punatulkun ja Sarapihan palvelukeskusta. Kaikkiaan lakonuhan piirissä on 679:n iäkästä asiakasta 26:ssa eri yksikössä Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä.

"Yksityiset palveluntuottajat ovat varautuneet lakkoon, ja ne ovat vastuussa palvelujen tuottamisesta sekä asiakkaiden terveydestä ja turvallisuudesta myös lakon aikana. Hyvinvointialue on palvelujen järjestäjänä varautunut turvaamaan tilannetta, eikä asumispalveluyksiköissä asuvien tarvitse olla huolissaan lakosta”, sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnunen.

Jos yksityinen palveluntuottaja ei kykene vastaamaan asiakkaidensa palveluista, hyvinvointialue on varautunut tarjoamaan asiakkaille tilapäisesti omia palvelujaan. Vapaiden paikkojen ja henkilökunnan järjestäminen edellyttää kuitenkin kiireettömän toiminnan sulkemista. Lisänä voidaan käyttää vuokrahenkilöstöä.

Pirkanmaan hyvinvointialueella yksityisten yksiköiden asiakkaita voidaan sijoittaa pääasiassa lyhytaikaishoitoa tai sairaalahoitoa tarjoaville osastoille.

"Toivomme, että työtaisteluun löytyy ratkaisu ennen tiistaita. Pahoittelemme tilannetta”, Kinnunen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos