Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa – Sarahelmi, Sarapihan ja Punatulkun palvelukeskukset mukana työtaistelussa

Ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköiden lakko päättyy 27. toukokuuta.

Mäntänvuoren Terveyden Punatulkun ja Sarapihan palvelukeskukset sekä Ikipihlajan Sarahelmi ovat tiistaina 23. toukokuuta alkavan lakon piirissä.

Yksityisen sosiaalipalvelualan henkilöstöä edustavat Sote ry:n eli SuPerin, Tehyn sekä Erton, ja Hyvinvointiala Hali ry:n välisessä sovittelussa ei ole saavutettu tulosta.

Tämä tarkoittaa sitä, että yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkaa vuorokauden vaihtuessa tiistaina 23. toukokuuta ja se koskee tämän jälkeen alkavia työvuoroja. Lakko päättyy lauantaina 27.5.2023 kello 23:59.

"Lakko alkaa, koska Hyvinvointiala HALI ry ei ole valmis pitämään kiinni aiemmin sovitusta kirjauksesta, joka koskee palkkaeron pienentämistä julkiseen sektoriin nähden”, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola sanoo tiedotteessa.

Lakossa ovat mukana Mänttä-Vilppulasta Ikipihlaja Sarahelmi sekä Mäntänvuoren Terveyden Sarapihan ja Punatulkun palvelukeskukset, jotka ovat ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä. Kaikkiaan lakko koskettaa 679:ä iäkästä asiakasta 26:ssa eri yksikössä Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä.

Lakon piirissä ovat ilmoitetuissa yksiköissä kaikki SuPerin, Tehyn ja Erton jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Kyseisissä lakkokohteissa yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävä työ on lakonalaista työtä.

Pirkanmaan hyvinvointialue sekä yksityiset palveluntuottajat ovat varautuneet lakkotilanteeseen ja asumispalveluasiakkaista on ilmoitettu huolehdittavan myös lakon aikana.

"Yksityiset palveluntuottajat ovat varautuneet lakkoon, ja ne ovat vastuussa palvelujen tuottamisesta sekä asiakkaiden terveydestä ja turvallisuudesta myös lakon aikana. Hyvinvointialue on palvelujen järjestäjänä varautunut turvaamaan tilannetta, eikä asumispalveluyksiköissä asuvien tarvitse olla huolissaan lakosta”, Pirkanmaan hyvinvointialueen sairaalapalvelujen johtaja Juha Kinnunen sanoo tiedotteessa.

Jos yksityinen palveluntuottaja ei kykene vastaamaan asiakkaidensa palveluista, hyvinvointialue on varautunut tarjoamaan asiakkaille tilapäisesti omia palvelujaan. Vapaiden paikkojen ja henkilökunnan järjestäminen edellyttää kuitenkin kiireettömän toiminnan sulkemista. Lisänä voidaan käyttää vuokrahenkilöstöä. Pirkanmaan hyvinvointialueella yksityisten yksiköiden asiakkaita voidaan sijoittaa pääasiassa lyhytaikaishoitoa tai sairaalahoitoa tarjoaville osastoille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luetuimmat

Mainos