Hengenvaarallinen leikki leviää nuorten keskuudessa Mäntässä – pahimmillaan se johtaa sydämen pysähtymiseen

Arkisto
Hengenvaarallinen leikki leviää nuorten keskuudessa Mäntässä – pahimmillaan se johtaa sydämen pysähtymiseen

Nuorten vaarallinen harrastus voi johtaa sydämen pysähtymiseen.

Mira Metsälä

Mänttäläisnuorten keskuudessa leviää vaarallinen leikki, joka voi johtaa pahimmillaan sydämen pysähtymiseen. Nuoret ovat kuristaneet kaveriaan kaulalta tai puristaneet palleasta saadakseen kaverin pyörtymään. Ilmiö tuo pyörryttävän ja huiputtavan olon ja ennen pyörtymistä hyvän olon tunteen. Ilmiö tunnetaan myös nimellä happikänni.

–Happikänni voi johtaa tajunnan menetykseen, kouristeluun ja muihin vakaviin jälkioireisiin, mahdollisesti epileptiseen kouristuskohtaukseen. Tajunnan menetyksen yhteydessä kaatuessa voi myös loukata itsensä. Pahimmillaan happikänni voi johtaa hengityksen tai sydämen pysähtymiseen, kirjoittaa Koskelan yläkoulun kouluterveydenhoitaja Elina Järvenpää tiedotteessaan oppilaiden vanhemmille.

Järvenpää muistuttaa tiedotteessaan myös, että tekijä on aina vastuussa, jos jotain sattuu.

Järvenpää on ollut asiasta yhteydessä koulujen lisäksi myös Mäntänvuoren Terveyden johtavaan lääkäriin Kimmo Turuseen. Turunen pitää ilmiötä potentiaalisesti vaarallisena ja toivoo, että kodeissa ilmiöstä keskusteltaisiin ja autettaisiin nuoria ymmärtämään leikin vakavuus.


Lue myös nämä


Kommentit (14)

  • Nimetön

    Olen itsekin salaa leikkinyt 70-luvulla noita leikkejä. Vanhemmat eivät tienneet noista mitään. Onneksi ei sattunut pahasti kun kupsahdin lattialle. Kauheeta, että samaa tehdään edelleen:(

  • Nimetön

    Nää samat typeryydet pitää näemmä joka sukupolven kokeilla itse.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio