Katso dokumentti: Maassa maan tavalla, silti maasta pois.

MSKK:n kansainvälisyyspäivä: VALMA-koulutuksen opiskelijoiden osaaminen ja kulttuuri.

Ali Heikkilä
Katso dokumentti: Maassa maan tavalla, silti maasta pois.

Päivän aikana Riikka Heimala-Lindqvistin, etualalla, ja hänen opiskelijoidensa perustama afganistanilais-suomalainen yhtye Ofoq esitti lauluja darin ja farsin kielillä. Taustalla yhtyeen Morteza Khan, kitara.

Ali Heikkilä

Kansainvälisyyspäivällä haluttiin tuoda ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) opiskelijoita tutummaksi vähentämällä ennakkoluuloja ja lisäämällä vuorovaikutusta.

Mäntän seudun koulutuskeskuksessa (MSKK) Mänttä-Vilppulassa järjestettiin kansainvälisyyspäivä torstaina 20. huhtikuuta. MSKK kuuluu Sastamalan koulutuskuntayhtymään (Sasky).

Koulun VALMA-ryhmien ohjaaja Tarja-Leena Uusitalo, kertoo että päivän aikana jaettiin lomakkeita, jotka täyttämällä ihmiset voivat ryhtyä näiden nuorten ystäväperheiksi, ottaa heitä mukaan harrastuksiin tai osallistumaan talkoisiin. Yritysten työssäoppimispaikat kiinnostivat myös. Esittelyssä oli myös Saskyn kansainvälinen vaihto-oppilastoiminta.

MSKK:ssa on tällä hetkellä kaksi VALMA-ryhmää sekä kiinteistöhuoltopuolen ryhmä, joka on kokonaan turvapaikanhakijoita, kaikkiaan noin 50 opiskelijaa.

Opiskelijoiden kanssa tehtiin sekä kansainvälisyyspäivän tiedotteet että mainokset. Kaupungin kouluille lähetettiin kutsut osallistua päivään.

Esillä oli eri kulttuureja laajasti: perinneruokia, musiikkia ja tanssia, vaatteita ja kampauksia, tietokilpailuja sekä maiden esittelyä. Esillä oli yli kymmenen maata, esimerkiksi: Afganistan, Somalia, Thaimaa, Irak, Iran, Unkari, Kiina ja Filippiinit.

Koulutuskuntayhtymä toivoo aktiivista vuorovaikutusta suomalaisten ja maahanmuuttajien välille. Siksi haluttiin päivän muodossa tarjota ihmisille konkreettinen mahdollisuus lisätä keskinäistä vuorovaikutusta eri kansallisuuksien kesken.

Päivän aikana Mäntän Bio Säteessä saivat ensi-iltansa MSKK:n VALMA-opiskelijoiden itse tekemät elokuvat: Muukalaiset kaupungissa, komedia, jonka replikointi oli suoraan opiskelijoiden omiin kokemuksiin perustuvaa. Elokuva Päätös, joka on draama, jonka lopun toivotaan saavan katsojat ajattelemaan. Lisäksi dokumentti Maassa maan tavalla, silti maasta pois. Se oli kuvattu torstaina 6. huhtikuuta. Elokuvan teosta on opiskelijoiden kanssa vastannut MSKK:n opettaja Riikka Heimala-Lindqvist. Laadukkaat elokuvat näyttivät jo sinällään, että opiskelijoilla on taitoa. Varsinkin dokumentti oli koskettava, siinä kolme turvapaikanhakijaa kertoo oman tarinansa, syyt siihen miksi on tullut Suomeen ja mitä he toivovat tulevaisuudelta.

Dokumentti on rankkaa katsottavaa. Kysymyksiä joihin dokumentti vastasi, olivat ainakin: miksi niillä on aina uudet puhelimet, saavatko he täällä paljon rahaa, miksi nuoret miehet tulevat tänne, mutta naiset, lapset ja vanhukset eivät? Lisäksi saatiin vastaus siihen, onko Afganistan oikeasti turvallinen maa ja Suomi oikeusvaltio. Nähtiin myös kolme lyhyttä näytelmää, jotka kertoivat kuinka VALMA-opiskelijat kokevat suomalaisten ottaneen heidät vastaan. Päivän aikana myös Heimala-Lindqvistin ja hänen opiskelijoidensa perustama afganistanilais-suomalainen yhtye Ofoq esitti lauluja darin ja farsin kielillä.

 

Kansainvälisyyspäivä: Koululla torstaina 20. huhtikuuta.

Tavoite: Lieventää ihmisten ennakkoluuloja. Tuoda ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA) opiskelijoiden osaamista ja heidän kulttuureitaan esille.

Ensi-iltansa kansainvälisyyspäivän aikana saivat VALMA-opiskelijoiden kolme elokuvaa. Muukalaiset kaupungissa, Päätös ja Maassa maan tavalla, silti maasta pois.

Elokuvan teko: Elokuvista on opiskelijoiden kanssa vastannut MSKK:n opettaja Riikka Heimala-Lindqvist.

Muuta: Esiintyi afganistanilais-suomalainen yhtye Ofoq.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Kannattaa ottaa selvää asioista – oikeasti. Asioilla on monet puolensa. Tottakai meidän suomalaisten pelkoja ymmärtää. Mutta silti jokainen pakolainen on erilainen. Niin kuin me suomalaisetkin. Tutustuminen puolin ja toisin hälventää ennakkoluuloja. Hyvä juttu, että tämä artikkeli ja elokuva on tehty. Kiitos kaikille, jotka ovat osallistuneet tekemiseen.

  • Sinikka Salmi

    Opettajat ja oppilaat olivat tehneet valtavasti töitä, että päivä onnistuisi. Energisiä ja valoisia ihmisiä, joilla jokaisella on oma tarinansa. Kiitos kaikille! Tämän päivän tulen muistamaan!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: