Katso video: Lonnan hirsisauna tehty Kuoreveden puista

Mänttäläisen yrittäjän tekemä Lonnan sauna on ehdolla Vuoden 2017 Puupalkinnon saajaksi.

Johannes Heikkilän albumi
Katso video: Lonnan hirsisauna tehty Kuoreveden puista

Johannes Heikkilä kertoo, että koko hanke oli sellainen, että kompromisseja ei tehty, joka vaihe tehtiin niin että parasta tulee.

Ali Heikkilä

Toukokuussa Helsingissä Lonnan saarella käyttöön otetun saunan hirsikehikon on Kuorevedeltä kaadetuista puista tehnyt ja asentanut paikalleen Hirsityö Heikkilä Oy. Yrityksen toimipaikka on Karstulassa, mutta toimitusjohtaja Johannes Heikkilä, 30, on perheineen mänttäläinen. Heikkilän perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi lasta.

Lonnan sauna on yksi 15 ehdokkaasta Vuoden 2017 Puupalkinnon saajaksi. Saunan on suunnitellut arkkitehtitoimisto OOPEEAA. Pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Anssi Lassila.

Heikkilä kertoo, että toimitusjohtajan työ on vaihtelevaa, toisessa kädessä on puhelin ja toisessa kirves. Koulutukseltaan Heikkilä on filosofian maisteri ja historianopettaja. Yritys, jossa on mukana myös Heikkilän kaksi veljeä, on heidän isänsä Erkki Heikkilän peruja.

–Suomessa ei ole mitään laajamittaista koulutusta hirsirakentamiseen, pisimmät koulutukset ovat muutaman kuukauden mittaisia. Periaatteessa työ on itse opittua ja mallia on voinut ottaa aiemmin tehdyistä rakennuksista, kertoo Heikkilä.

Suomessa tehtävä hirsirakentaminen on pääosin teollista hirsirakentamista. Hirsityö kuitenkin tekee työnsä perinteisellä tavalla, massiivipuusta, jolla Suomessa on rakennettu jo satoja vuosia.

Lonnan sauna on vuonna 2009 Oy:ksi muutetun yrityksen suurin ja vaativin hanke. Näkyviä hankkeita, joita Keski-Suomessa toimipaikkaansa pitävä yritys on Pirkanmaalla toteuttanut, on Särkänniemen Koiramäen kolmen rakennuksen hirsikehikon teko.

Lonnan yleinen sauna on lähes 200 neliön rakennus kahdessa kerroksessa. Hirsikehikon pohjamitat ovat 20 metriä kertaa 8,5 metriä. Rakennuspaikka sijaitsee aivan Helsingin keskustassa, reilu kilometri Kauppatorilta Suomenlinnaan päin.

Johannes Heikkilän albumi
Rakennuksessa on kaksi erillistä löylyhuonetta yläkerrassa, joihin kumpaankin mahtuu noin 20 saunojaa.

Rakennuksessa on kaksi erillistä löylyhuonetta yläkerrassa, joihin kumpaankin mahtuu noin 20 saunojaa.

Saari on pieni, vain noin sata metriä halkaisijaltaan. Saari on ollut viimeksi Puolustusvoimien käytössä. Työn tilasi Suomenlinnan hoitokunta. Kaikkiaan työ on miljoonahanke, jonka isoimman yksittäisen urakan hoiti Hirsityö.

Saunan kehikkoon tarvittavat männyt kaadettiin Kuoreveden Palsinalta tammikuussa 2016.

–Se ei ollut mikään täytehakkuu, vaan metsästä valittiin noin sata parasta ja isointa runkoa, sellaisia joissa oli 10–15 metriä suoraa runkoa, hirsirakentajan unelmapuita, kertoo Heikkilä.

Yhteensä hankittiin 166 kuutiota puita, joista suurimpien tyvet olivat halkaisijaltaan 70 senttiä. Puut sahattiin Karstulassa yrityksen omalla sahalla. Sahauksen jälkeen hirsiaihiot kuivattiin Honkarakenteen kuivaamossa. Veistotyö alkoi maaliskuun lopulla ja saatiin valmiiksi toukokuun lopussa.

Johannes Heikkilän albumi
Saunan kehikkoon tarvittavat männyt kaadettiin Kuoreveden Palsinalta tammikuussa 2016.

Saunan kehikkoon tarvittavat männyt kaadettiin Kuoreveden Palsinalta tammikuussa 2016.

Tämän jälkeen rakennuksen seinäpinta-alasta piilutettiin kirveellä yhteensä reilut 220 neliömetriä.

–Piilutukseen on kaksi syytä, niin käsitelty pinta on säätä vasten hyvä, koska siinä lyödään puun syyt kiinni. Piilutettu pinta on lisäksi kaunis, kertoo Heikkilä.

Piilutus on melko hidasta työtä, tekniikan oppii harjoittelemalla ahkerasti.

Johannes Heikkilän albumi
Johannes Heikkilä kertoo, että piilutukseen on kaksi syytä, niin käsitelty pinta on säätä vasten hyvä, koska siinä lyödään puun syyt kiinni. Piilutettu pinta on lisäksi kaunis.

Johannes Heikkilä kertoo, että piilutukseen on kaksi syytä, niin käsitelty pinta on säätä vasten hyvä, koska siinä lyödään puun syyt kiinni. Piilutettu pinta on lisäksi kaunis.

Seuraavaksi kehikon hirret merkittiin ja laitettiin kuljetusta varten nippuihin. Kehikko kuljetettiin Helsinkiin, josta se vietiin lautalla Lonnan saareen.

Kehikon pystyttäminen, aukkojen ja upotuksien sahaukset tehtiin parissa viikossa.

Johannes Heikkilän albumi
Kehikon pystyttäminen, aukkojen ja upotuksien sahaukset tehtiin parissa viikossa.

Kehikon pystyttäminen, aukkojen ja upotuksien sahaukset tehtiin parissa viikossa.

–Koko hanke oli sellainen, että kompromisseja ei tehty, vaan joka vaihe tehtiin niin että parasta tulee, kertoo Heikkilä.

Lonnan saunarakennus on muodoltaan yksinkertainen ja melko pelkistetty.

Rakennuksessa on kaksi erillistä löylyhuonetta yläkerrassa, joihin kumpaankin mahtuu noin 20 saunojaa. Saunassa on kaksi suurta kertalämmitteistä puukiuasta. Ylhäältä avautuvat suurten ikkunoiden kautta hienot näkymät merelle. Pesutilat ovat alakerrassa.

Puupalkinto 2017

Puupalkinto annetaan rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty innovatiivisella tavalla.

Palkinnon myöntää Puuinfo. Palkintoa on jaettu vuodesta 1994 alkaen.

Puupalkinnon voittajan valitsee asiantuntijoista koostuva raati, jonka jäsenet vaihtelevat vuosittain.

Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat tehdä suunnittelijat, rakennuttajat, rakentajat sekä muut rakennetusta ympäristöstä kiinnostuneet.

Loppusuoran puupalkintoehdokkaiden kesken järjestetään yleisöäänestys. Puupalkinnon saaja julkistetaan Puupäivillä 30. marraskuuta 2017,


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Täältä nettiversiosta löytyi peräti kuvakin tuosta saunasta. Paperilehdessä näkyi ainoastaan muutama hirsi, eikä oikein innostanut aamulla lukemaan koko juttua.

  • Nimetön

    Todella hienoa käsityöperinnettä ja osaamista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt: