Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus potkujen partaalle – 18 valtuutettua haluaa selvittää, nauttiiko hallitus valtuuston luottamusta

Jyrki Pönkkä
Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus potkujen partaalle – 18 valtuutettua haluaa selvittää, nauttiiko hallitus valtuuston luottamusta

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Ala-Herttuala nuiji pöytäkirjaan kovan aloitteen. 18 valtuutettua haluaa selvittää, nauttiiko hallitus valtuuston luottamusta.

Jyrki Pönkkä

Mänttä-Vilppulan kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantaina 12.3. jätettiin valtuustoaloite tilapäisen valiokunnan asettamisesta. Aloitteen on allekirjoittanut yhteensä 18 valtuutettua 35 valtuutetusta.

–Me 18 kaupunginvaltuutettua esitämme tilapäisen valiokunnan perustamista, tarkoituksena selvittää nauttiiko kaupunginhallitus kaupunginvaltuuston luottamusta, valtuutettu Tea Pirttilahti (kesk) lausui.

Kun yli neljäsosa valtuutetuista on allekirjoittanut aloitteen, se on otettava käsittelyyn.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet valtuutetut Arto Lampinen (kesk), Alli Mäkinen (kesk), Pentti Paananen (vas), Timo Hakala (vihr), Mikko Kivilahti (kesk), Tea Pirttilahti (kesk), Leea Lundell (vihr), Janne Lahtinen (ps), Henna Hakala (vihr), Hilkka Ylä-Pynnönen (oma ryhmä), Arto Pirttilahti (kesk), Janne Peltola (kesk), Anna-Liisa Liettyä (kesk), Teemu Happonen (ps), Timo Rauhalammi (kd), Jani Frisk (ps), Tauno Mäkelä (kesk) ja Anneli Helander (vas).

Mitä sanoo laki ja miten asia etenee?

Valtuusto voi erottaa kunnan, kuntayhtymän tai kuntien yhteiseen toimielimeen valitsemansa luottamushenkilöt kesken toimikauden, jos he tai jotkut heistä eivät nauti valtuuston luottamusta. Erottamispäätös koskee kaikkia toimielimeen valittuja luottamushenkilöitä.

Asia tulee vireille kunnanhallituksen esityksestä tai jos vähintään neljäsosa valtuutetuista on tehnyt sitä koskevan aloitteen, kuten maanantain valtuuston kokouksessa tehtiin.

Teknisesti asia etenee kaupunginhallituksen kautta valtuuston asialistalle, joskaan kaupunginhallitus ei sitä käsittele mitenkään.

Valtuusto päättää tilapäisen valiokunnan asettamisesta. Jos valiokuntaa ei aseteta, asia raukeaa.

Jos valtuusto päättää yksinkertaisella enemmistöllä asettaa valiokunnan, valiokunta kuulee asianosaisia ja valmistelee varsinaisen asian valtuuston päätettäväksi. Valiokunnan jäsenten on oltava valtuutettuja tai varavaltuutettuja.

Ennen kuin asia käsitellään uudelleen valtuustossa, valiokunnan on hankittava kaupunginhallituksen lausunto asiasta. Tässä tilanteessa hallitus on esteellinen käsittelemään asiaa.

Lopulta valtuusto päättää luottamuksesta. Jos hallitus erotetaan, valitaan uusi hallitus. Tämä voidaan tehdä samassa valtuuston kokouksessa, ja valituksi voi tulla myös erotettuja henkilöitä.

Kaupunginvaltuusto käsittelee tilapäisen valiokunnan perustamista seuraavassa valtuuston kokouksessa 9.4.

EDIT: Korjattu Janne Peltolan puoluekanta. 12.3. klo 21.20.


Lue myös nämä


Kommentit (25)

  • " Ev . Majuri Raul Ensio "

    Miltäs Tukiasta tuntuu , kun itse joutuu uhriksi koko valtuuston eteen luottamuspulan takia . Itse oli ajamassa omassa entisessä puolueessa perussumalaissa luottamuspulaa ( ei tykätä ) henkilöstä . Sanon suoraan sotilastermein , joukkoja johdetaan edestä . Kun ei tykkää uudesta komentajasta ( Jussi Halla – ahosta ) , silloin on parempi erota joukko – osastosta ja virasta .

  • Nimetön

    Valtuusto on tarkastuslautakunnan yläpuolella ja ylin päättävä elin kunnassa. Nyt enemmistö valtuustossa on tehnyt aloitteen hallituksen luottamuksesta. Tarkastuslautakunnan pj Pertti Timonen antoi lausunnon että toimenpide on typerä. Mihin hän perustaa käsityksensä, kun asiaa ei ole edes tutkittu. Nauttiiko Timonen enää valtuuston luottamusta?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio