Mänttä-Vilppulassa sijaitsevien omakotitalojen hinnat ovat laskeneet viime vuodesta tuhansia euroja – monet naapurikunnista kiilaavat tilastoissa edelle

Maanmittauslaitoksen tilastoista käy ilmi harmillinen fakta. Mänttä-Vilppulan asemakaava-alueella sijaitsevien omakotitalojen keskihinta on pudonnut tuhansilla euroilla.

Jyrki Pönkkä
Mänttä-Vilppulassa sijaitsevien omakotitalojen hinnat ovat laskeneet viime vuodesta tuhansia euroja – monet naapurikunnista kiilaavat tilastoissa edelle

Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan Mänttä-Vilppulassa sijaitsevan omakotitalon keskihinta on laskenut viime vuodesta 3 000 euroa.

Jyrki Pönkkä

Vuonna 2016 Mänttä-Vilppulan asemakaava-alueella sijaitsevan omakotitalon hinta oli Maanmittauslaitoksen tilaston mukaan 82 000 euroa. Tämän vuoden heinäkuuhun mennessä omakotitalojen hinnat ovat laskeneet miltei neljä prosenttia. Rahassa mitattuna pudotusta on tapahtunut jopa 3 000 euroa.

Naapurikunnassa Keuruulla omakotitalon keskimääräinen hinta oli viime vuonna 123 000 euroa. Keuruulla on tehty tänä vuonna niin vähän asuntokauppoja, että tilastoista ei selviä kuluvan vuoden hintakehitystä.

Keskiarvon mukaan Mänttä-Vilppulasta irtoaa omakotitalo alle 80 000 eurolla, kun naapurikunnassa Juupajoella omakotitalon hankintaan tarvitaan yli 90 000 euroa.

Juupajoella sijaitsevan omakotitalon keskihinta oli viime vuonna 93 250 euroa, eli yli 11 000 euroa korkeampi kuin Mänttä-Vilppulassa. Maanmittauslaitoksella ei ollut tietoa Juupajoella sijaitsevien omakotitalojen hintamuutoksista vuonna 2017.

Lähikunnista suurin muutos omakotitalojen hinnoissa on tapahtunut Jämsässä.

Vuonna 2016 Jämsässä sijaitsevien omakotitalon mediaanihinta oli 110 000 euroa. Kuluvan vuoden heinäkuuhun asti laskettuna omakotitalo irtoaa tätä nykyä 97 000 eurolla. Hinnat ovat laskeneet 11,8 prosenttia.

Orivedellä sijaitsevan omakotitalon keskihinta oli viime vuonna 154 500 euroa. Tänä vuonna omakotitalon ostaja tarvitsee keskimäärin 6 000 euroa enemmän.

Etuovi.com-palvelussa on tällä hetkellä myynnissä Mänttä-Vilppulan alueella yhteensä 47 omakotitaloa. Halvin torppa irtoaa alle 20 000 eurolla. Kallein myynnissä oleva omakotitalo kantaa miltei puolen miljoonan euron hintalappua.

Etuovi.com-sivustolla myynnissä olevien (koko kunnan alueella) omakotitalojen mediaanihinta on noin 136 000 euroa.

Maanmittauslaitoksen kauppatilastossa ei ole mukana asunto-osakkeita eikä vuokratontilla olevia omakotitaloja.

Lähde: Maanmittauslaitos ja Taloussanomat

Omakotitalon keskihintoja vuonna 2016

Mänttä-Vilppula 82 000 euroa.

Juupajoki 93 250 euroa.

Ruovesi 115 000 euroa.

Jämsä 110 000 euroa.

Kuusamo 140 000 euroa.

Sodankylä 140 000 euroa.

Orivesi 154 500 euroa.

Jyväskylä 203 000 euroa.

Tampere 269 000 euroa.

Helsinki 405 000 euroa.


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Mäntässä moni työnantaja etsii työvoimaa. Sitä pitäisi kouluttaa oman paikkakunnan koululaisista. Niin kaukana ovat haaveet kehityksen suunnan kääntymisestä. Enää ei edes ne Erkki Rannan aikaiset konstitkaan auta. Mennyt on mennyttä ja paikkakunnalla on vain vanhoja, jotka hyväksyisivät maahanmuuttajatkin ja vain onneksi muutama ärripurri.

  • Nimetön

    On se erikoista tämä taidevääntö, satatuhatta turistia per vuosi käytännössä ilman kaupungin rahoitusta. Ei olis pahitteeksi pieni ajatusharjoittelu minkälainen olis kaupunkimme ilman säätiön toimintaa ja rakennuksia. No jos tykkää oikeesti kuolevasta kylästä niin sellainen olisi sitten. Esa Rannan aikaan yritykset kilpailivat kuntien tukiaisista eri muodoissaan eli kuka enemmän lupasi sai yrittäjiä. Nyt ovat toisenlaiset ajat eikä Mänttä-Vilppulan veroeurot riittäisikään todella houkuttelevaan sponsorointiin. Vippulassa on eräs terveellä pohjalla toimiva pienehkö teollinen yritys jonka toimii edelleenkin jonka perustaja totesi Esa Rannan tarjouksista että meillä ei ole tarkoitus tehdä konkurssia. Huimimmillaan ko. aikana uusi työllistäjä kaatui jo kun johtajalla oli mersu ja näyttävät logot kunnan rakentaman hallin seinässä. Mikään ei tietysti kiellä näitä viisaita neuvojia hommaamasta niitä työpaikkoja?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio