Perälän matkakertomus: Brasilia on nyt takanapäin – jotkut nukkuvat kadulla ilman mitään alustaa tai peittoa, joillakin on pahvinkappale patjana ja likainen peitto päällä

Santos ja todellinen suurkaupunki Sao Paulo olivat vierailun arvoisia paikkoja, mutta ei tullut sellaista tunnetta, että pitäisi tulla toisen kerran.

Marko Perälä
Perälän matkakertomus: Brasilia on nyt takanapäin – jotkut nukkuvat kadulla ilman mitään alustaa tai peittoa, joillakin on pahvinkappale patjana ja likainen peitto päällä

Kaveri nukkui keskellä päivää alueen pääkadulla riippumatossa.

Marko Perälä

Santos on kuuluisa lähinna siitä, että siellä on Etelä-Amerikan vilkkain rahtisatama ja jalkapallotahti Pele pelasi kaupungin seurassa lähes koko uransa ajan. Rekkaliikenne satamaan ja sieltä pois on erittäin vilkasta. Kalustoa kun katseli, niin ei tullut kyllä mitään poltetta yhdenkään rattiin. Esimerkiksi köyhässä Boliviassa kalusto on paljon parempaa. Vastaavasti pitkän matkan linja-autot ovat aivan Suomen tasoa ja jopa hienompia. Kaksikerroksinen ja neliakselinen yölinjoille tarkoitettu bussi on massiivinen näky.

Marko Perälä
Poliisit lähtevät Sao Paulon pelistä.

Poliisit lähtevät Sao Paulon pelistä.

Jalkapallopelien suhteen suunnitelmat eivät ole onnistuneet

FC Santosin presidentti oli päättänyt siirtää seuransa pelin Sao Pauloon ja me olimme silloin Santosissa. Ei siitä paikallisetkaan hirveästi pitäneet. Sao Paulossa pelattu huippuottelu Palmeiras–Santos oli myyty loppuun jo netissä, joten sen osalta oli tyytyminen televisiolähetykseen stadionin lähellä olleessa kulmabaarissa. Siellä näki kyllä, miten omaa seuraa kannustetaan henkeen ja vereen. Sao Paulon pelin Morumbilla pääsimme sentään katselemaan. Alan museoista on tullut nähtyä Pelen, FC Santosin ja Brasilian maajoukkueen.

Monessa kaupungissa hotellihuoneen saa samalla rahalla, kuin kahden hengen huoneen hostellissa. Meidän valuutassa kahden hengen huone maksaa halvimmillaan alle kolme kymppiä. Nyt selvisi ainakin yksi selitys sille. Halpojen hotellien alueet eivät ole suosittuja turistien keskuudessa. Santosissa taksikuski ihmetteli meidän hotellivalintaa, kun se oli vaarallisella alueella. Parempi alue oli rannalla, kaupungin toisella reunalla neljän kilometrin päässä. Alueella oli kuitenkin kolme nähtävyyttä ja niihin oli helppo kävellä hotellista. Vaikka pyörimme siellä paikallisten seassa, niin mitään ongelmia ei ilmaantunut. Yöaikaan välttelimme vaarallisimpia alueita.

Marko Perälä
Hostellin ympäristö ei ollut aivan ykkösluokkaa.

Hostellin ympäristö ei ollut aivan ykkösluokkaa.

Olihan se katu aika kurjan näköinen

Sao Paulo on maan tunnetuin kaupunki yhdessä Rion kanssa, mutta se ei ole samanlainen turistipaikka kuin Rio. Siellä ei ole mitään maailmankuulua turistikohdetta, joita Riossa on ainakin kolme. Nyt hotelli oli aivan kaupungin sydämessä, mutta olihan se katu aika kurjan näköinen. Päivällä siinä oli hyvin elämää, mutta illan tullen vain tummia miehiä norkoili kadulla. Parhaimmillaan seitsemän poliisia seisoi rivissä ja valvoi kadun tapahtumia. Kaikki seinät oli töhritty spraymaalilla katutasosta räystääseen asti. Paikalliset kuulemma välttelee tätä katua.

Kodittomia katujen asukkeja näkee kaikkialla Sao Paulossa. Jotkut nukkuvat kadulla ilman mitään alustaa tai peittoa. Joillakin on pahvinkappale patjana ja joku likainen peitto päällä. Toiset ovat rakentaneet alkeellisen majan kadulle. Pari levynkappaletta seinää vasteen nojalleen tai pressunkappale katoksena. Pehmoisin peti oli sillä kaverilla, joka veti sikeitä alueen pääkadun jalkakäytävällä riippumatossa.

Monilla brasilialaisilla on sellainen huono tapa, että roskat heitetään kadulle. Kadut ovat todella törkyisiä yöaikaan, mutta aamulla ne ovat jo puhtaat. Ainoa hyvä puoli tässä on, että roskaamisella on työllistävä vaikutus. Oranssiasuiset prefetuuran miehet (kaupungin puhtaanapitopuoli) ilmestyvät joka yö kaduille siivoamaan jälkiä. Kodittomat aiheuttavat heille vielä ylimääräistä työtä repimällä auki jätesäkkejä, jotka on jätetty katujen varsille yölla kiertävää roska-autoa varten.

Marko Perälä
Puistoalueet tarjoavat liikuntamahdollisuuksia.

Puistoalueet tarjoavat liikuntamahdollisuuksia.

Kasvitieteellinen puutarha oli suljettu keltakuumeen vuoksi

Tripadvisor noteeraa Ibirapueran puiston kaupungin ykkösnähtävyyksiin. Pitihän se käydä tarkistamassa, mutta en pitänyt sitä nyt niin ihmeellisenä. Paikallisille se on varmasti tärkeä paikka. Siellä pääsee asfaltoituja väyliä pitkin kävelemään, pyöräilemään ja rullaluistelemaan. Erilaisille pallopeleille on omat kenttänsä. Nurmikolle voi vaikka heittää selälleen ja nauttia vain auringosta. Pilvenpiirtäjien keskellä asuville ihmisille tämä on paikka irtaantua kaupungista. Toinen vihreä alue jäi haaveeksi. Jardim botanico eli kasvitieteellinen puutarha oli suljettu keltakuumeen vuoksi. Siellä on moskiittoja, jotka levittävät tätä vaarallista tautia. Itselläni on ollut sitä vastaan rokotus vuosikausia. Jotkut maat vaativat todistuksen siitä, jos tulee alueelta, missä sitä esiintyy.

Sao Paulo ei ole varsinainen karnevaalipaikka, kuten Rio, Salvador ja Olinda, mutta kyllä se siellä myös näkyy katukuvassa. Lauantaina aamupäivällä kuljin metrolla ja jo silloin näki, että tänään on hieman erilainen päivä. Iltapäivällä meidän piti lähteä metrolla liikkeelle. Metroasema suorastaan pursui ihmisiä, mutta mitään ei tapahtunut. Myöhemmin selvisi, että karnevaalia aloitelleet juhlijat olivat rikkoneet paikkoja metrovaunuissa ja siitä syystä liikennöinti oli keskeytetty.

Sao Paulosta reissukaverini Gloria palasi kotionsa ja minä lensin Boliviaan, Santa Cruz de la Sierraan. Nyt on haastetta enemmän, kun kieli vaihtuu portugalista espanjaksi. Myöskin sää tulee olemaan huomattavasti viileämpi.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Marko

    Jutussa on yksi kirjoitusvirhe, mikä kääntää asian täysin päinvastoin. ”Yöaikaan vaeltelimme vaarallisimpia alueita”. Pitäisi olla välttelimme. Johtuu varmaan siitä, kun alkuperäinen juttu on kirjoitettu ilman ä-kirjaimia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio