Serlachius-museoiden kävijämäärät romahtivat verrattuna edelliseen vuoteen – "Se oli selvää, että jossain vaiheessa luvut tulevat alaspäin"

Serlachius-museot
Serlachius-museoiden kävijämäärät romahtivat verrattuna edelliseen vuoteen – "Se oli selvää, että jossain vaiheessa luvut tulevat alaspäin"

Serlachius-museoiden kävijämäärät vuonna 2017 ovat kuitenkin selvästi valtakunnallisen keskiarvon yläpuolella.

Jyrki Pönkkä

Museovirasto on julkaissut Suomen ammatillisesti hoidettujen museoiden taloutta, henkilöstöä ja toimintaa kuvaavat tilastotiedot vuodelta 2017 Museotilasto-verkkopalvelussa.

Serlachius-museoiden, Göstan ja Gustafin, tilastot eivät ole tänä vuonna niin komeat kuin vuosina 2015 ja 2016.

Edelliseen mittausvuoteen verrattuna vuonna 2017 museoissa vieraili 18 755 vierasta vähemmän.

Vuonna 2016 museoissa vieraili yhteensä 97 307 vierasta, kun vastaava luku on viime vuoden osalta 78 552.

Vierailuiden määrä on laskenut siis noin 19 prosenttia.

Serlachius-museoiden johtaja Pauli Sivonen ei huolestunut Museoviraston tilastoista.

–Rakensimme uuden ison museon. Tämä sai osakseen paljon huomiota ja kiinnostusta. On selvää, että kävijämäärät laskevat tällaisen huipun jälkeen. Tämä on nyt se vuosi, Sivonen kommentoi.

Serlachius-museoiden kävijämäärässä koettiin huippu vuonna 2015

Serlachius-museoissa vierailtiin vuonna 2015 yhteensä huimat 109 460 kertaa.

Jos Museoviraston tilastoissa mukana olevat museot laitetaan kaikkien käyntien perusteella järjestykseen, löytyy Serlachius-museot sijalta 17. Vuonna 2016 sijoitus oli 14 ja vuonna 2015 seitsemäs.

–Meillä on Serlachius-museolla monta onnistumisen mittaria. Kävijämäärät ovat tietysti yksi niistä, mutta meillä on paljon muitakin muun muassa laatuun ja näkyvyyteen liittyviä mittareita, joilla mittaamme onnistumistamme.

Serlachius-museoiden kävijämäärät vuonna 2017 ovat kuitenkin selvästi valtakunnallisen keskiarvon yläpuolella. Kaikkien käyntien valtakunnallinen keskiarvo on nimittäin noin 46 578 kävijää vuodessa.

"On hienoa, että suomalaiset museot kiinnostavat ihmisiä"

Valtakunnallisesti museokäyntejä tilastoitiin vuonna 2017 yhteensä yli 7 miljoonaa, mikä on kaikkien aikojen käyntiennätys Suomen museoissa. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 5,9 prosenttia.

Sivonen on erittäin iloinen, että Suomen museot vetävät tällä hetkellä hyvin.

–On hienoa, että museot kiinnostavat ihmisiä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kilpailu kovenee.

Museoviraston vuosittain kokoama Museotilasto perustuu museoiden tilastokyselyn kautta antamiin tietoihin. Vuoden 2017 tilastokysely lähetettiin 154 museolle ja vastaus saatiin 152 museolta.

Museoviraston julkaisemat tilastot löydät täältä.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Alkuvuosina oli paljon kävijöitä, jotka tulivat katsomaan uutta museorakennusta. On selvää, että kävijämäärä laskee.
    Edelleen on ihan omalla paikkakunnalla ihmmisiä, jotka eivät ole vierailleet museolla. Ehkä ei vielä ymmärretä, mikä upeus tänne on rakennettu.

  • Asukas

    Mikä hienointa tähän on reagoitu …mainostetaan mm.radio Novassa ja lehdissä ja myös tv näkyvyyttä…eli ei ole jääty ihmettelemään,tosin tarkkana miehenä Roponen laskee euroja tarkkaan mihin niitä käytetään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio