Syntyykö Mänttä-Vilppulaan alle 30 vauvaa vuodessa?

Jos syntyvyys pysyy vuoden loppuun asti yhtä alhaisena kuin alkuvuonna, Mänttä-Vilppulaan syntyy vuonna 2017 vain 28 lasta.

Jyrki Pönkkä
Syntyykö Mänttä-Vilppulaan alle 30 vauvaa vuodessa?

Lähde: Tilastokeskus

Elina Rantalainen

Mänttä-Vilppulassa syntyi kuluvan vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä vain seitsemän lasta. Viime vuonna lapsia oli huhtikuun loppuun mennessä syntynyt yli tuplasti enemmän, yhteensä 16.

Alkuvuoden syntyvyysluvut koko maassa ovat olleet ennätysalhaiset. Lapsia syntyi tammi-huhtikuussa yhteensä 12 118, seitsemän prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Mänttä-Vilppulan osalta luvut näyttävät kuitenkin karummilta.

–Kyllä minä olen niistä todella huolissani, Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Sen lisäksi, että uusia asukkaita syntyy kaupunkiin vähän, jo olemassa oleva väestö vanhenee vauhdilla.

–Yli 65-vuotiaiden suhteellinen osuus on jo reilusti yli 30 prosenttia eikä tällä ikärakenteella luvut juurikaan parane, Sirviö toteaa.

Lapsiperheiden asemaa, tai sitä miten alueelle saataisiin houkuteltua enemmän nuoria, lisääntymisiässä olevia asukkaita, ei erikseen mainita vuosille 2016 - 2026 laaditussa kaupunkistrategiassa, mutta Sirviö vakuuttaa, että asia on esillä joka ikisessä tilaisuudessa, jossa puhutaan kaupungin kehittämisestä. Hänen mukaansa asuntojen ja työpaikkojen tarjonta ovat joka tapauksessa perusasioita, joista tulisi lähteä liikkeelle.

–Fakta on, että maantieteellinen sijaintimme on sellainen, ettei meistä ainakaan lähitulevaisuudessa tule nukkumalähiötä.

Aivan mahdottomana Sirviö ei kuitenkaan pidä sitä, että tulevaisuudessa ihmiset pendelöisivät enemmän Mänttä-Vilppulan ja Tampereen välillä.

–Vilppulasta pääsee lähijunalla tunnissa Tampereelle, hän huomauttaa.

Kaupunginjohtajan toivomuslistalla onkin, että tulevaisuudessa eri liikennemuotojen yhdisteleminen Tampereen ympäristössä tulisi entistä helpommaksi, jolloin työpaikkaliikenne kaupunkien välillä voisi lisääntyä. Toiveensa hän heittää tulevalle maakuntahallinnolle, jos sellainen on syntyäkseen.

Asuntopuolella Sirviö mainitsee erikseen rantatontit, joiden kaavoittamista asuntorakentamista varten hän harkitsisi vakavissaan. Naapurikunta Keuruulla, jossa ikärakenteen kehitys on paremmalla tolalla Mänttä-Vilppulaan verrattuna, on hänen mukaansa tehty hyvää maapolitiikkaa, josta hän soisi otettavan mallia.

–Keuruulla on onnistuttu rakentamaan erinomaisia rantatontteja, jotka ovat käyneet hyvin kaupaksi.

Työpaikkojen suhteen kaupungilla sen sijaan on hyvin rajoitetut vaikutusmahdollisuudet.

–Toki me käytämme kaikki käytettävissämme olevat keinot sen eteen, että nykyiset työpaikat säilyisivät ja mahdollisuuksien mukaan lisääntyisivätkin, Sirviö sanoo.

Sirviö ei suostu pessimistiksi, mutta toteaa, että jos nykyinen kehitys syntyvyyslukujen suhteen jatkuu, ei tarvitse olla matikkanero ymmärtääkseen, mitä se merkitsee kaupungin palvelurakenteelle.

–Vielä 2010 ja 2011 syntyi lähes sata lasta vuodessa, ja nyt näyttää siltä, ettei päästä edes viiteenkymmeneen, hän huokaa.

–Jos kehitys jatkuu, se tarkoittaa jossakin vaiheessa vääjäämättä sitä, ettei tarvita kolmea alakoulua eikä lukioon riitä oppilaita, hän jatkaa.

Sirviö uskoo, että muuttoliike suuriin kaupunkeihin pienten paikkakuntien kustannuksella pysähtyy jossakin vaiheessa.

–Osittainhan se näkyy jo siinä, että isojen kaupunkien ympäryskunnat kasvavat, ja niihin muuttaa nimenomaan nuoria lapsiperheitä, hän sanoo ja jatkaa:

–Edellytyksenä sille, että liike voisi joskus kääntyä tähän suuntaan, on hyvin toimivat julkiset palvelut ja ennen kaikkea julkinen liikenne.

Tällä hetkellä Mänttä-Vilppulan väestörakenne pakottaa kuitenkin ohjaamaan resursseja vahvasti ikäihmisten tarvitsemien palveluiden suuntaan. Sirviön mukaan riskinä on, että nuorten perheiden asiat jäävät tästä syystä paitsioon.

–On vaarana, että kiinnitetään liikaa huomiota nykyisyyteen ja nykyisen kaltaiseen tulevaisuudenkuvaan, Sirviö toteaa.

–Vähän pitäisi olla jalat irti maasta ja miettiä, mitä nuoret perheet oikeasti tarvitsevat ja ohjata resursseja myös siihen suuntaan.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Nimetön

    Ollaan ny viälä kuitenkin positiivisella mielellä kun kysymys on ennusteesta. Katotaan vaikka kahden vuoden päästä tilannetta.

  • Nimetön

    Teit niin tai näin, aina väärin päin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Etusivullamme juuri nyt:

Sammio